امنیت سایبری حفاظت از سیستمهای متصل به اینترنت مانند سختافزار، نرمافزار و اطلاعات در برابر تهدیدات سایبری است. این عمل توسط افراد و شرکتها برای محافظت در برابر دسترسی غیرمجاز به مراکز داده و سایر سیستمهای رایانهای استفاده میشود.
یک استراتژی امنیت سایبری قوی میتواند موقعیت امنیتی خوبی در برابر حملات مخرب ایجاد کند که برای دسترسی، تغییر، حذف، تخریب یا اخاذی به سیستمها و دادههای حساس سازمان یا کاربر طراحی شدهاند. امنیت سایبری همچنین در جلوگیری از حملاتی که هدف آنها از کار انداختن یا مختل کردن عملکرد یک سیستم یا دستگاه است، بسیار مفید است.
چرا امنیت سایبری مهم است؟
با افزایش تعداد کاربران، دستگاهها و برنامهها در شرکتهای مدرن، همراه با افزایش میزان دادهها (که بیشتر آنها حساس یا محرمانه هستند) اهمیت امنیت سایبری همچنان در حال افزایش است. حجم فزاینده و پیچیدگی مهاجمان سایبری و تکنیکهای حمله، این مشکل را حتی بیشتر میکند.
عناصر امنیت سایبری چیست و چگونه کار میکند؟
حوزه امنیت سایبری را میتوان به چندین بخش مختلف تقسیمبندی کرد که هماهنگی آنها در سازمان برای موفقیت یک برنامه امنیت سایبری بسیار مهم است. این بخشها شامل موارد زیر است:
- امنیت برنامههای کاربردی
- امنیت اطلاعات یا دادهها
- امنیت شبکه
- بازیابی از حادثه/برنامهریزی تدوام کسب و کار
- امنیت عملیاتی
- امنیت فضای ابری
- امنیت زیرساختهای حیاتی
- امنیت فیزیکی
- آموزش کاربران نهایی
حفظ امنیت سایبری در یک چشمانداز تهدید دائماً در حال تحول، چالشی برای همه سازمانها است. رویکردهای واکنشی سنتی، که در آن منابع برای محافظت از سیستمها در برابر بزرگترین تهدیدات شناخته شده قرار میگرفتند، در حالی که تهدیدات کمتر شناخته شده بدون دفاع بودند، دیگر یک تاکتیک مناسب نیست. برای همگامی با خطرات امنیتی در حال تغییر، یک رویکرد فعالتر و سازگارتر ضروری است. چندین سازمان کلیدی مشاوره امنیت سایبری راهنمایی ارائه میدهند. به عنوان مثال، موسسه ملی استاندارد و فناوری (NIST) توصیه میکند که نظارت مستمر و ارزیابیهای بلادرنگ را به عنوان بخشی از چارچوب ارزیابی ریسک برای دفاع در برابر تهدیدات شناخته شده و ناشناخته اتخاذ کنید.
مزایای امنیت سایبری چیست؟
مزایای پیادهسازی و حفظ شیوههای امنیت سایبری عبارتند از:
- حفاظت از کسب و کار در برابر حملات سایبری و نقض دادهها
- حفاظت از دادهها و شبکهها
- جلوگیری از دسترسی غیرمجاز کاربران
- بهبود زمان بهبودی پس از نفوذ
- حفاظت برای کاربران نهایی و دستگاههای نقطه پایانی
- انطباق با مقررات و قوانین
- تداوم کسب و کار
- افزایش اعتماد به شهرت شرکت برای توسعه دهندگان، شرکا، مشتریان، سهامداران و کارمندان
انواع مختلف تهدیدات امنیت سایبری چیست؟
همگامی با فناوریهای جدید، روندهای امنیتی و اطلاعات تهدیدات، یک کار چالش برانگیز است. برای محافظت از اطلاعات و سایر داراییها در برابر تهدیدات سایبری، که اشکال مختلفی دارد، شناخت انواع این تهدیدات ضروری است. انواع تهدیدات سایبری عبارتند از:
بدافزار: بدافزار نوعی نرمافزار مخرب است که در آن از هر فایل یا برنامهای برای آسیب رساندن به کاربر رایانه استفاده میشود. انواع مختلف بدافزارها عبارتند از کرمها، ویروسها، تروجانها و نرم افزارهای جاسوسی.
باجافزار: باجافزار نوع دیگری از بدافزار است که مهاجمی را شامل میشود که فایلهای سیستم رایانه قربانی را قفل میکند (معمولاً از طریق رمزگذاری) و درخواست پرداخت برای رمزگشایی و باز کردن قفل آنها میکند.
مهندسی اجتماعی: مهندسی اجتماعی حملهای است که بر تعامل انسانی متکی است. کاربران را فریب میدهد تا رویههای امنیتی را زیر پا بگذارند تا اطلاعات حساسی را که معمولاً محافظت میشود، به دست آورند.
فیشینگ: فیشینگ نوعی از حمله مهندسی اجتماعی است که در آن ایمیلها یا پیامهای متنی تقلبی که شبیه به ایمیلهای منابع معتبر یا شناخته شده است، ارسال میشوند. هدف اغلب این پیامها سرقت دادههای حساس مانند اطلاعات کارت اعتباری یا ورود به سیستم است.
تهدیدات داخلی: تهدیدهای داخلی، نقض امنیتی یا خسارات ناشی از انسان هستند (به عنوان مثال، کارمندان، پیمانکاران یا مشتریان). تهدیدهای داخلی میتوانند ماهیت بدخواهانه یا سهلانگارانه داشته باشند.
حملات DDOS: حملات انکار سرویس توزیع شده (DDoS) حملاتی هستند که در آن چندین سیستم، ترافیک یک سیستم هدف، مانند سرور، وب سایت یا سایر منابع شبکه را مختل میکنند و باعث از دسترس خارج شدن منابع آن هدف میشوند.
گروههای APT: تهدیدهای پایدار پیشرفته (APT) حملات هدفمند طولانی مدتی هستند که در آن مهاجم به شبکه نفوذ میکند و برای مدت طولانی با هدف سرقت دادهها، ناشناخته باقی میماند.
حملات MitM: حملات Man-in-the-Middle (MitM) حملات استراق سمع هستند که شامل رهگیری و انتقال پیامها بین دو طرف توسط مهاجم میشود. در این نوع حمله، مهاجم به شنود اطلاعات تبادلی بین طرفین میپردازد.
سایر حملات متداول عبارتند از باتنتها، کیتهای بهرهبرداری، vishing، حملات credential stuffing، حملات XSS، حملات SQL Injection، به خطر انداختن ایمیل های تجاری (BEC) و اکسپلویتهای زیرودی.
مهمترین چالشهای امنیت سایبری چیست؟
امنیت سایبری به طور مداوم توسط هکرها، از دست دادن دادهها، حریم خصوصی، مدیریت ریسک و تغییر استراتژیهای امنیت سایبری، به چالش کشیده میشود. انتظار نمیرود تعداد حملات سایبری در آینده نزدیک کاهش یابد. علاوه بر این، افزایش نقاط ورودی برای حملات، مانند ورود اینترنت اشیا (IoT)، و سطح حمله رو به رشد، نیاز به امنیت شبکهها و دستگاهها را افزایش دهد.
چالشهای عمدهای که باید به طور مداوم مورد توجه قرار گیرند عبارتند از: تهدیدات در حال تحول، آموزش آگاهی از امنیت سایبری، کمبود نیروی کار و شکاف مهارتی، و زنجیره تامین و خطرات شخص ثالث.
- تهدیدات در حال تحول
یکی از مشکلسازترین عناصر امنیت سایبری، ماهیت در حال تحول خطرات امنیتی است. با ظهور فناوریهای جدید، و با استفاده از فناوری به روشهای جدید یا متفاوت، راههای حمله جدید توسعه مییابند. همراهی با این تغییرات و پیشرفتهای مکرر در حملات، و همچنین بهروز رسانی شیوههای محافظت در برابر آنها، میتواند چالش برانگیز باشد. مسائل شامل حصول اطمینان از بهروز رسانی مداوم همه عناصر امنیت سایبری برای محافظت در برابر آسیبپذیریهای احتمالی است. این امر به ویژه برای سازمانهای کوچکتر بدون کارکنان کافی یا منابع داخلی، میتواند دشوار باشد.
- آموزش آگاهی از امنیت سایبری
برنامههای امنیت سایبری باید به آموزش کاربران نهایی نیز بپردازد. کارمندان ممکن است به طور تصادفی تهدیدات و آسیبپذیریها را در لپتاپ یا دستگاههای تلفن همراه خود وارد محل کار کنند. به همین ترتیب، آنها ممکن است ناامن عمل کنند، برای مثال، روی لینکها کلیک کنند یا پیوستها را از ایمیلهای فیشینگ دانلود کنند. آموزش منظم آگاهی از امنیت به کارمندان کمک میکند تا سهم خود را در ایمن نگه داشتن شرکت خود در برابر تهدیدات سایبری انجام دهند.
- کمبود نیروی کار و شکاف مهارتی
چالش دیگر امنیت سایبری کمبود پرسنل امنیت سایبری واجد شرایط است. با افزایش حجم دادههای جمعآوریشده و استفاده شده توسط کسبوکارها، نیاز به کارکنان امنیت سایبری برای تجزیه و تحلیل، مدیریت و واکنش به حوادث نیز افزایش مییابد. (ISC)2 فاصله محل کار بین مشاغل مورد نیاز سازمانهای به متخصصان امنیت سایبری را 3.4 میلیون نفر اعلام کرده است. پیشبینی میشود این رقم در سال 2025 به 5 میلیون نفر برسد.
- حملات زنجیره تامین و خطرات شخص ثالث
سازمانها میتوانند تمام تلاش خود را برای حفظ امنیت انجام دهند، اما اگر شرکا، تامینکنندگان و فروشندگان شخص ثالثی که به شبکههای آنها دسترسی دارند، ایمن عمل نکنند، تمام این تلاشها بیهوده است. حملات زنجیره تامین مبتنی بر نرمافزار و سختافزار، در حال تبدیل شدن به چالشهای امنیتی برای سازمانها هستند. سازمانها باید به ریسک شخص ثالث در زنجیره تامین رسیدگی کنند و مسائل مربوط به تامین نرمافزار را کاهش دهند.